wz

Všeobecné rady, tipy, triky, návody, recepty, atd


Své nápady posílejte na lumirs@mybox.cz


Obsah článků
Domácí medicína
10 dobrých rad pro sklerotiky (Třetí díl)
10+1 dobrých rad pro sklerotiky (Druhý díl)
10+1 dobrých rad pro sklerotiky (První díl)
Lumírův Novoroční hever (zvedák) …možno použít i pro jiné bujaré dny


Články


Přidáno: 12.10.2007, autor Lumír Místek

Domácí medicína

Obsah článku domácí medicína

Med z květů černého bezu - na kašel,nachlazení
Likér z černého bezu
Příprava pravého jablečného octu a karmelitánských kapek
Opar – herpes
Pampeliškový med
Zázvorový čaj - všelék
Klášterní sirup-z květu černého bezu
100% lék na bradavice
Majoránka na kašel
Sedmikrásový med - Na kašel
Kořeněná limonáda proti bolesti v krku
Sirup od kašle
Lupenka, ekzém ve vlasec
Propolisová tinktura - všelék
Průduškový nápoj s medem
Protidepresivní pomazánka
Vyprošťovák
Luxusní kapky
Cibulová - medicína proti kašli
Žaludeční potíže + průjem
Bezinkový ocet: - specialita našich babiček!
Jablečný ocet výborné na hubnutí
Mátový sirup po anglicku č.1 + č.2
Recept po prababičce
Zahleněné průdušky
Bolesti hlavy II
Bolesti hlavy
Bylinná směs na čištění jater a při chronickém zánětu jater
Křeče v lýtkách
A ještě jednou pročištění krve
Pročištění krve
Jak srazit teploty
Deprese
Bradavice
Bolesti zubů
Vysoký krevní tlak (Hypertenze)
Nízký krevní tlak (Hypotenze)
Na astma
Kloktadlo ze směsi bylin
BEZINKOVÝ LIKÉR...vhodný při žaludečních i neuralgických potížích
Cibulový lék na kašel
Na bolest v krku
Bolesti hlavy nervového původu
Zánětlivá oční onemocnění
Klášterní sirup - z květu černého bezu
Česneková medicína
Majoránka na kašel
Krakonošovy kapky - na nachlazení


Med z květů černého bezu - na kašel,nachlazení

Na 1 litr vody - minimálně 25 velkých kvetu černého bezu,1 kg cukru,1 velký citron


Květy opereme,odstřiháme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Zalijeme vodou a povaříme aspoň 20 minut. Poté necháme 24 hod vylouhovat.
Druhy den přecedíme přes pláténko a pořádně vymačkáme. Do vznikle stavy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout. Můžeme ještě dochutit citronem.
Já mám po letech vyzkoušené, že med nemusí byt nijak hustý - dávám ho rodince po lžičkách nebo do čaje....Proto vařím JEN 1-2 hodiny.
Poté naliji do menších - pořádně umytých skleniček - třeba od dětské výživy.
A radši ještě sterilizuji - asi 20min při 100 stupních celsia.
Po tomto ZAVAŘENI med klidně uchováváme běžně při pokojové teplotě, bez zavařeni někde v chladu-sklepe, lednici.
Med sám časem mírně ve skleničkách zhoustne.
Já ale každý rok vařím novy - během roku se navařené zásoby vždy sni nebo vypiji.
VÝBORNÉ NA KAŠEL,NACHLAZENI,CHŘIPKU !
Pijeme jen tak nebo jim sladíme bylinkové i černé čaje.


Zpět nahoru

Likér z černého bezu


2,5l bobulí černého bezu,1,25l vody,3 citrony,3 hřebíčky,3 kousky skořice,1 cípek badyánu,800gcukru 2 lžičky mleté zrnkové kávy,1/2l rumu.

Plody bezu odstopkujeme a dáme spolu s vodou a kořením vařit do velkého hrnce.
Citrony přidáme nakrájené na plátky a vypeckované.Je vhodné kůru oloupat!
Vše vaříme 15min.pak přecedíme přes síto.Ke šťávě přidáme cukr a vaříme 5min.
Pak hodíme mletou kávu a ještě necháme projít varem.
Nakonec přidáme alkohol a již zavaříme.


Zpět nahoru

Příprava pravého jablečného octu a karmelitánských kapek


voda jablka

JABLEČNÝ OCET :
Na jeho přípravu použijí zdravé, nepoškozené jablka, posttrouhám je na struhadle ze skla nebo plastu (ne kovovým!). Na jeden kilogram jablek přidej litr a půl až dva litry vody. Denně přemáchej dřevěnou vařečkou. Po vykvašeni přeceď, nalij do sklenic a odlož do chladničky.
- Užívání :
Do dvou až třech pohárů vody si přidej dvě čajové lžičky octu z jablek, pij ráno a večer. Zlepšíš si tak funkčnost žil. Tento ocet použij i na přípravu jídel, předejdeš tak cirhóze jater.
- Po dobu gravidity. Do poháru vody dej čajovou lžičku octu. Právě on je výborným pomocníkem i proti ranní nevolnosti. Dokonce se zjistilo, že děti matek, které po dobu těhotenství pili zředěný jablečný ocet, měli v porovnáni s jinými lepší imunitu.

PŘÍPRAVA KARMELITÁNSKÝCH KAPEK :
- Svoje pojmenováni dostali podle mnišek - karmelitánek, které jako první před 170 lety tento recept zveřejnily. Do té doby ho úzkostlivě stražili mniši.
POSTUP:
Na 150 ml lihu přidej 15 g listů meduňky lékařské, 12 g citrónové kůry, 6 g muškátového ořechu, 3 g skořicové kůry, 3 g hřebíčků a 3 g plodů koriandru setého. Vyluhuj dva týdne a obsah každý den přetřep. Potom přeceď a zřeď 250 ml vody. Kapky nalij do menších skleniček, dokonale uzavři a skladuj na chladném a tmavém místě.
POUŽITI :
při žaludečných těžkostech, nechutenství, zvracení, žaludeční neuróze, bolestech v močových cestách, poruchách menstruace, nevolnostech, nespavosti, nervových poruchách.
DÁVKOVANÍ :
Třikrát denně po 20 kapek, nejlépe na kostku cukru, případně kapky zapij vodou nebo čajem.
Kapky si můžeš přidat i do osvěžujících koupelí, do koupeli při bolestech a křečích a do vody na zkrášlení pleti.
UPOZORNĚNÍ :
Uvedené dávkováni je pro dospělých. Dětem do 6 let podávejte poloviční dávky, dětem do 14 let tříčtvrtinové. Nad 14 let jako dospělým.

Zpět nahoru

Opar – herpes


vrchovatou kávovou lžičku listů meduňky lékařské

vrchovatou kávovou lžičku listů máty peprné

1 ml oleje TEA TREE
Herpes několikrát denně potírej tekutinou připravenou takto:

vrchovatou kávovou lžičku listů meduňky lékařské a listů maty peprné zalij čtvrt litrem vařící vody, luhuj půl hodiny a přeceď. Nalij do sklenic, přidej mililitr oleje Tea tree a důkladně přetřep, aby vznikl disperzní roztok.
Skladuj ho na chladném místě a před každým upotřebením několikrát (21x) znova přetřep.
Tekutinou si potírej všechny ty místa, kde se už herpes alespoň jednou objevil a tři krát denně, i tehdy, když opar napohled není viditelný.
Na potírání herpesu je velmi vhodná i čerstvá šťáva z cibule.

NĚCO O OPARU:
je to virusové onemocnění, které přímo souvisí s oslabením obranyschopnosti organizmu. Když jsi například vyčerpaný, máš chřipku, nebo svoje tělo vystavíš na dlouhý čas prudkým slunečným paprskům, snížíš si odolnost organizmu a zaktivizovaný virus, který dosud "spal" na nervovém vlákně se probudí a projeví se v podobě puchýřků.
Když jich máš na rtech nebo na nose, jde o herpes simplex. O více nebezpečnější, ale i bolestivější je pasový opar (herpes zoster). Ten se rozšiřuje po jednom nervovém pase a způsobuje kožní vyrážky v oblasti krku nebo na různých místech hřbetu a hrudníka. Kromě těchto dvou místech se může herpes vyskytovat i na pohlavních orgánech (herpes genitalis). I když ve všech třech případech jde o virusové onemocnění, je vždy přítomna vážná hrozba, že se zdravý člověk na infikuje z prasklých puchýřků. Proto třeba při všech druzích herpesu přísně dodržovat stejná pravidla, jaké platí při všech virusových onemocněních.
Dávej si pozor na prochladnuti od noh, spávej v teplých ponožkách, vyhýbej se průvanu. Když přes 80 % imunitního systému se nachází ve stěnách tenkého a hrubého střeva, dbej na správné vyprazdňováni.

Zpět nahoru

Pampeliškový med

400 pampeliškových hlaviček, 1 1/2 litru vody, 1 citron, 11/2kg cukru

Pampelišky očistíme pořádně. Přidáme do vody a k tomu vhodíme ještě na kolečka nakrájený citron. Vaříme asi 15 minut. Poté vychladlé pampelišky procedíme přes plínku nebo jakékoliv pláténko. Ke šťávě z pampelišek přidáme cukr a vaříme asi hodinu do zhoustnutí.
Dáváme do sklenic a necháme zatáhnout.

Zpět nahoru

Zázvorový čaj - všelék

25g čerstvého zázvorového kořene, oloupaného a nakrájeného na kolečka, 600ml vody, trochu citrónové šťávy, med (dle chuti, nemusí být)

Zázvor s vodou dáme vařit do hrnce. Přivedeme k varu, přiklopíme a necháme cca 20 minut mírně vařit. Scedíme, přidáme citrónovou šťávu a med. Pijeme co nejvíce horké. Působí příznivě na celkové posílení organismu, proti těhotenské (i jiné) nevolnosti, proti infekcím bakteriálním i virovým (rýma, angína, bronchitida, střevní katar), podporuje vylučování toxinů a má zahřívací účinek.

Zpět nahoru

Klášterní sirup-z květu černého bezu

5 litrů kvalitní pitné vody,100g kyseliny citrónové,80 čerstvých květů,2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru

5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citrónové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.

Zpět nahoru

100% lék na bradavice

česnek,ocet

Česnek nakrájíme na plátky a zalijeme octem.Necháme 7 dní v uzavřené lahvičce.Potom přikládáme každý večer na bradavici.Zabalíme aby z bradavice česnek nespadl.Chlapeček měl bradavici za nehtíkem a bradavice to sama vzdala.Je to opravdu 100 procentní.Nic lepšího neznám.

Zpět nahoru

Majoránka na kašel

Majoránka, voda, med

Necháte zavařit vodu a zalijete 1-2 polévkové lžíce majoránky (tu do bramboráků ;-)
Necháte 10 minut vyluhovat. Pije se teplé, pro lepší chuť je dobré dosladit medem, nechutná to valně a děti by se ošklíbaly. Pomáhá vykašlávat a zabírá to 100%.

Zpět nahoru

Sedmikrásový med

500 květů sedmikrásek, 1l převařené a zchladlé vody, lžička kyseliny citrónové, 1 kg krystalového cukru, 1 citrón

Květy zbavíme zelených částí (nejlepší je rovnou stříhat) a propláchneme pod horkou tekoucí vodou. Přidáme oloupaný, jader zbavený citrón a necháme 24h luhovat v litru vody. Druhý den scedíme přes plínu, přidáme cukr a kyselinu citrónovou a na mírném ohni (el. sporák č. 6 a hned jak se začne vařit, stáhneme plotýnku na č. 3) necháme vařit do hustoty medu. Naplníme do čistých skleniček a otočíme víčkem dolů do druhého dne.
Z jedné dávky jsem měla 5 skleniček od přesnídávky. Používá se při nachlazení a migréně.

Zpět nahoru

Na kaše l

1dcl medu
1dcl citrónové šťávy
1dcl slivovice

rozmícháme med s citrónovou šťávou a dolijeme slivovicí...
uchováváme v chladu,nejlépe v ledničce
užíváme 3 x denně dvě lžičky ... po dobu pokud kašel nepřestane....
vhodné i pro děti od 5 let ...
opravdu to pomáhá....

Zpět nahoru

Kořeněná limonáda proti bolesti v krku

600ml vody, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, šťáva z celého citronu, med

Dáme vařit vodu a koření do hrnce, přikryjeme a 10 minut pomalu vaříme (ne klokotem). Po uvaření scedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z celého citronu. Pijeme co nejvíce horké. Je to příjemná varianta léčby krkabolu:-).

Zpět nahoru

Sirup od kašle

Cibule-minimálně jedna velká a včelí med

Cibule očistíme,nakrájíme nadrobno a zalijeme alespoň 4 polévkovými lžícemi medu.Rozmácháme a necháme alespoň hodinu odstát.Cibule postí šťávu.V zimě to dávám na topeni, pustí šťávu dřív.Lžičkami si upíjíme šťávičku,neomezeně,jak nám chutná a je taky vhodný i pro děti,ale aby nekřičely,že to nechtějí tak jim šťávu udělám přes sítko.

Zpět nahoru

Lupenka, ekzém ve vlasec

majolka - ne dietní

přibližně půl hodinky před mytím hlavy vetřete majolku do vlasů,pozor může stékat a tak doporučuji nejlépe vyřazené tričko. my máme vyzkoušenou Helmansku, ta celkem dobře drží. Při léčbě lupenky se nám tak podařilo vyřadit veškeré"léčivé"masti a vodičky, a tuto proceduru provozujeme již tak jednou za 1-2 měsíce. Ze začátku jsme museli i několikrát týdně. Lupenka se nám nevyléčila , ale krásně se udržuje v klidu.

Zpět nahoru

Propolisová tinktura - všelék

20 g propolisu
7 dcl vodky / 60% lihu/
9 dní louhovat, denně protřepávat- 10.den scedit / vznikne tinktura /
nesmí přijít do styku s krví (otevřená rána)


Upotřebení :
Při všech interních inflomatických stavech vyvolávající horečnaté stavy pacienta.Denně 3x 30 kapek
Při ženském přechodu se užívá 1 lžička do 1 dcl vody. 1 1žička =10 kapek
Při zvýšeném krevním tlaku užívat 1x denně 30 kapek—večer před spaním
Při zánětu ledvin, jater, užíváme denně 2x 1 lžičku do 1dcl vody. Léčbu každý druhý den přerušíme.
Při angíně nebo bolesti v krku z nachlazení nebo chřipce dáme 2 dcl teplé vody +1 lžičku tinktury a často kloktáme.
Při léčení žaludečních vředů nebo dvanácterníku vypijeme ráno na lačno 1 dcl teplého mléka s 1 lžičkou tinktury.
Na kuří oka, otlačeniny, bércové vředy přikládáme na noc chomáč vaty namočený v tinktuře a místo zavážeme.
Při bolestech zubů přiložíme na bolestivý zub vatu namočenou v tinktuře
Proti TBC plic užíváme 3x denně 30 kapek 2x týdně inhalaci páry z vod, do které jsme dali 0,25 1 horké vody + 5 cl tinktury.
Opilého přivedeme do střízlivého stavu,když do 1 dcl studené vody dáme 1 lžičku tinktury.
Při bolestech žaludku vypijeme 1 dcl. teplého mléka s 1 lžičkou tinktury
Proti střevním parazitům 2x denně užívat.
Při popálenině natřeme postižené místo ihned tinkturou, netvoří se ani vodový puchýř.
Při nehojících se ranách a při proležení omyjeme odvarem z řepíku a pak častěji natíráme tinkturou.
Při zánětu prostaty—užívá se 3x denně 1 lžička tinktury do 1 dcl teplé vody.
Pokud máte nějaké zdravotní problémy, tak použití raději konzultujte s lékařem.

Zpět nahoru

Průduškový nápoj s medem

250 ml mléka,
1 žloutek,
2 lžíce medu,
2 lžičky citrónové šťávy.
pro dospělé přidat rum

Mléko zahřejeme k varu, odstavíme a vmícháme ostatní ingredience.
Nápoj pijeme vlažný, doporučuje se na zahleněné průdušky.


Protidepresivní pomazánka

1/4 celeru,
1 mrkev,
100 g tvrdého sýra,
3 stroužky česneku,
2 lžíce majolky,
2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany,
citrónová šťáva,
špetka cukru,
sůl

Celer, mrkev a sýr najemno nastrouháme a zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme prolisovaný česnek, cukr, sůl a spojíme majolkou a bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Hojná konzumace ovoce a zeleniny je podpůrným léčebným faktorem při depresích. Např. pravidelná konzumace syrového celeru nebo celerové šťávy je nesmírně cenným lékem na nejrůznější nervové choroby a šťávy, včetně depresí.

Zpět nahoru

Vyprošťovák

ocet,
voda,
jedlá soda.

Určitě znáte ten pocit, když to trošku přepísknete, v noci jezdíte porcelánovým autobusem, ráno se vám zvedá kufr, pálí vás žáha a říkáte si, že už nikdy nebudete pít...
Tento recept na „vyprošťovák“ se i mně zprvu zdál podivný, ale pomáhá to. Navíc pokud máte po tahu 'v hubě jako v polepšovně', je úplně jedno co pijete a hůř vám už stejně nebude.
Takže:
Ocet zředíme vodou do mírně kysela, zneutralizujeme jedlou sodou (pozor, dost to pění) – a kopnem to tam. Kupodivu nechutná to až tak odporně jak to vypadá.
Místo octové vody lze použít cokoliv kyselého (kys. citrónová, lák z okurek nebo z kysaného zelí).
Pak chvilku počkáme, pojistíme to silnou kávou a odplížíme se do práce.

Zpět nahoru

Luxusní kapky

500 g sušené meduňky,
20 g citrónové kůry,
10 g skořice,
10 g mletého muškátového oříšku,
litr koňaku nebo vodky

V sedmnáctém století byly nejslavnější takzvané Karmelitské kapky, které z meduňky vyráběli mniši v klášteře bosých karmelitánů. Do vinného destilátu přidávali kromě meduňky i citrónovou kůru a levanduli.


Chcete-li kapky namíchat sami, tak zkuste moderní recept:
Sušenou meduňku, citrónovou kůru, skořici a mletý muškátový oříšek přelijeme litrem koňaku nebo vodky. Nechte týden louhovat v uzavřené lahví na světle. Pak sceďte, slijte do láhve s pevným uzávěrem a uložte ve tmě.
Užívejte dvě lžíce denně při nervové slabosti, migréně a zažívacích potížích.

Zpět nahoru

Cibulová - medicína proti kašli

1 l vody,
500 g cibule,
200 g medu,
100 g cukru

Do vroucí vody dáme cukr a pokrájenou oloupanou cibuli a na malém plameni vše vaříme 20 minut. Ocedíme přes jemné sítko, promícháme s medem a užíváme proti kašli každé dvě hodiny jednu lžíci.


Žaludeční potíže + průjem

černý pepř,rum


Na lžičku malinko černého pepře(tak necelou čtvrtičku lžičky)a zalít rumem.Je to síla,ale opravdu funguje

Zpět nahoru

Bezinkový ocet: - specialita našich babiček!

bezinky, 8% ocet

Zkuste si udělat tuto domácí specialitu našich babiček a prababiček!
Při vysokých horečkách můžeme malým dětem potírat dlaně a chodidla tímto octem - snižuje horečku. Do láhve se širokým hrdlem dáme čerstvé květy bezinek a zalijeme 8% octem, aby byly zakryté. V chladu necháme 2 až 3 týdny, pak přecedíme do menších lahviček a dobře zazátkujeme.


Jablečný ocet výborné na hubnutí

1kg jablek,4 l láhev,2 l vody, plátno.

Do 4 litrové láhve nastrouháme jablka i se slupkou a zalijeme 2 l studené vody.Přikryjeme plátýnkem a dřevěnou vařečkou 10 dní denně promícháme.Po 10 dnech přecedíme přes plátno a necháme stát 20 dní a už nemícháme!!!
Výborné na hubnutí - do poháru 3 krát denně 2 lžičky jablečného octa a vypijeme.Spálí nám v těle tuky.

Zpět nahoru

Mátový sirup po anglicku č.1 + č.2

na recept č.1 potřebujeme: 1l mátových lístků, 600 ml vody, 350g cukru, případně potravinářské barvivo( já ho nepoužívám), trochu kyseliny citrónové, na recept č.2 potřebujeme: 100g mátových lístků, 500ml vody, 1-2citrony - nakrájené na plátky, 500g cukru, trochu kyseliny citrónové

Recept č.1:

Listy zalijeme vodou, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme probublávat asi 30 minut.Poté přes síto s gázou přecedíme a necháme řádně odkapat.Do tekutiny přidáme cukr, trošku kyseliny citrónové a necháme vše rozpustit(opět zahřejeme).
Potom plníme do lahviček vysterilizovaných horkou vodou, do které jsme přidali opět trošku kyseliny citrónové.
Kdo chce, může sirup přibarvit potravinářským barvivem, ale já ráda oželím brčálově zelenou barvu sirupu a nechám mu tu přírodní.
Sirup vydrží dlouho, na jednu lahvičku jsem zapomněla dva roky a je stále skvělý, zrovna o používáme.
Když se v lahvi objeví náhodou zátka, opatrně ji odstraníme, sirupu to neublíží.

Recept č.2:

Vodu smíchanou s cukrem svaříme, až se roztok začne táhnout přidáme mátové lístky a plátky citronu.Provaříme - stačí pár minutek, potom přikryjeme pokličkou a necháme do druhého dne stát na chladnějším místě.
Pak přecedíme přes sítko vyložené gázou, znovu zahřejeme, přidáme trochu kyseliny citrónové a horkým sirupem naplníme lahvičky, které jsme opět vysterilizovali horkou vodou s kyselinou citrónovou.
Užíváme při obtížích se zažíváním, při plynatosti, při obtížích se žlučníkem, sirup je vhodný na posílení imunity a v neposlední řadě do koktejlů, limonád atd.
Hodně úspěchů při výrobě!

Zpět nahoru

Recept po prababičce

čerstvé listy jitrocele,cukr

Natrhejte jitrocel ještě dřív,než začne kvést,listy propláchněte a nasekejte na kousky(stačí 3-4 cm),aby pouštěl šťávu.Do velké sklenice se šroubovacím víčkem napěchujte střídavě asi 1 cm vrstvu jitrocele a vrstvu cukru, pořádně to stlačte,ať se vejde víc.Dávám to do pětilitrových sklenic.Pak si najděte na zahradě místo,kde můžete vykopat díru tak hlubokou,aby sklenice byla 0,5 metru pod zemí.Většinou tohle provádím na začátku léta.Jde o to,že to musí zůstat v zemi 6-8 týdnů a v téhle hloubce se nemění teplota ani v parném létě,což je velice důležité.Pak stačí obsah přecedit přes jemné síto,získáte přírodní jitrocelový sirup,který v lednici vydrží celou studenou sezonu,kdy je potřeba.Na kašel opravdu zabírá a dětem chutná.Jen si označte místo,kde máte sklenici zakopanou,nebo rozkopete kus zahrady jako já:-)


Zahleněné průdušky

stolní olej

Stolní olej ohřejeme na pánvi do teploty,kterou kdo snese.Vložíme 1/4 staré pleny .Nasátou olejem vyndáme,neokapáváme a vložíme do igelitového sáčku.Ten zabalíme do druhé 1/4pleny a přiložíme na prsa.Pořádně uvážeme šátkem.Průdušky se promastí a pak se všechen hlen uvolňuje bez bolestně a rychle!

Zpět nahoru

Bolesti hlavy II

30 g list vachty
15 g list máty
15 g řebříček

Pijeme šálek čaje 3x denně.


Bolesti hlavy

15 g vachta třílistá
10 g kozlík lékařský
list máty

Uděláme si čaj a pijeme jej 3x denně šálek


Bylinná směs na čištění jater a při chronickém zánětu jater


20 g řepík
20 g třezalka
20 g zemědým
8 g řebříček
8 g zeměžluč
3 g pelyněk pravý
15 g dobromysl

Pijeme 2 až 3 šálky čaje denně


Křeče v lýtkách


mochna husí

Přelijeme tři čajové lžičky bylinky 1/2 litrem vroucí vody, necháme vyluhovat 5 minut a scedíme.
Pijeme denně 3 šálky teplého čaje.


A ještě jednou pročištění krve

5 g tymián
20 g meduňka
25 g mařinka vonná
100 g jahodník

Všechny bylinky smícháme v uvedeném poměru
Tři čajové lžičky přelijeme 1/2 litrem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat a scedíme.
Denně vypijeme 2 - 3 šálky teplého čaje.


Pročištění krve

maliník
ostružiník
černý rybíz

Vše smícháme ve stejném poměru.
Jednu čajovou lžičku přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat a scedíme.
Pijeme denně 3 šálky teplého čaje.

Zpět nahoru

Jak srazit teploty

4 l vody,hrst dubové kůry ,sůl

Ve čtyřech litrech vody vaříme 10minut hrst dubové kůry . Přidáme 2 lžíce soli a v odvaru koupeme 20 minut nohy.
od kamarádky Jitušky


Deprese

šťáva z fenyklu

Čerstvě vymačkanou šťávou z fenyklu dvakrát až třikrát denně potírat čelo, spánky, hrudník a krajinu žaludeční.
Léčení deprese bývá zpravidla velmi zdlouhavé a musí se provádět všemi dostupnými prostředky. Proto musíme
také upravit stravu, jíst jen zdravé, posilující a obšťastňující potraviny.
Lidé trpící depresemi se mají živit dobře stravitelnou stravou. Podle Hildegardy by měli dbát na tyto zásady:
Nejíst petržel, celer, libeček, bukvici lékařskou a med, protože to vše vzbuzuje melancholii, trudomyslnost
a jiné podobné stavy. Není také dobré čichat k pelyňku či pít čaj z pelyňku, protože jeho vůně vyvolává
melancholii a hněv.

Zpět nahoru

Bradavice

šťáva z vlaštovičníkové nati 10 g
staré sádlo 50g

Šťávu a tuk společně utlučeme v moždíři, pak společně roztavíme na pánvi a za stálého míchání necháme
vystydnout. Touto mastí pak jednou až dvakrát denně potíráme bradavice.
Tato mast není účinná pouze na bradavice, ale také i na jiné choroby kůže, například na ekzémy,
dermatitidy, kontaktní dermatitidy a na další alergické projevy na kůži.


Bolesti zubů

pelyňková nať 25 g
nať sporýše lékařského 25 g
víno 250 ml
surový třtinový cukr

Vrchovatou polévkovou lžíci bylinkové směsi vaříme ve 1/4 l vína, scedíme a do tekutiny přidáme dvě čajové
lžičky třtinového cukru a vypijeme.
Teplé bylinky přiložíme pak na bolestivé místo a upevníme převázaným šátkem.


Vysoký krevní tlak (Hypertenze)

30 g třezalka
30 g řebříček
10 g prha chlumní - arnika (!) droga

Všechny bylinky smícháme.
3 čajové lžičky pak přelijeme 1/2 litrem vroucí vody a necháme 1 minutu vyluhovat
a poté scedíme.
Pijeme denně 2 - 3 šálky teplého čaje.

Zpět nahoru

Nízký krevní tlak (Hypotenze)

25 g jmelí (!) droga
25 g hloh
25 g kopřiva
25 g měsíček

Jmelí necháme oddělené, ostatní 3 bylinky smícháme v čajovou směs.
3 čajové lžičky jmelí přelijeme 3-mi šálky studené vody a necháme 8 hodin louhovat.
3 čajové lžičky směsi přelijeme 3-mi šálky vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat.
Studený macedrát smícháme s nálevem a přes jemné cedítko nebo plátýnko scedíme.
Pijeme 3x denně šálek teplého čaje.
A jedno upozornění: lidé trpící nízkým tlakem by se měli vyhýbat konzumaci máty.


Na astma

25 g kořen omanu
25 g semínko fenyklu
25 g nať yzopu
25 g list jitrocele
25 g květ petrklíče

Uděláme nálev a pijeme 3x denně....


Kloktadlo ze směsi bylin

20 g šalvěje
20 g divizny
20 g heřmánku
20 g květu akátu
2 ks strouhaných plodů kaštanu

Lehce vše smícháme, a pak 1 navršenou čajovou lžičku směsi vložíme do 2 dcl chladné vody, přivedeme k varu,
krátce povaříme, necháme ustát, scedíme a přidáme na špičku nože jedlou sodu. Kloktáme několikrát denně.
A co doporučit těm, kteří nemohou nebo nechtějí kloktat??? Zkuste obklad na krk, který připravíme takto:
Vezmeme plátýnko, které potřeme sádlem, posypeme stejnoměrně vrstvičkou strouhaného muškátového oříšku
a přiložíme na krk. Ovineme pruhem dalšího plátna a teplou šálou.
Necháme působit několik hodin, nejlépe přes noc.

Zpět nahoru

BEZINKOVÝ LIKÉR...vhodný při žaludečních i neuralgických potížích

Tak na jednu dávku potřebujeme: 1 litr vody,2 litry bezinek(zralých tmavých bobulek,ne květů)...1kg cukr krystal,1balíček vanil.cukru,2-3 polévkové lžíce opravdu silného odvaru kávy,nic nezkazíme Nesskou,tu jen prostě ve vodě rozpustíme..,0,5 litru Rumu

Natrhané plody bezinek obereme od stopek,do hrnce dáme vodu a "bezinky"(,přivedeme k varu a 15 minut vaříme na mírném plameni...Po částečném vychladnutí vzniklou směs promačkáme přes hustý cedník..(nelisujeme,jen mačkáme)Do takto připravené šťávy přidáme 1 kg cukru a vaříme cca 5 minut,poté přidáme vanil.cukr a vaříme další 3 minuty.Nakonec přidáme připravený odvar z kávy.Zakryjeme poklicí a po vychladnutí přidáme Rum,promícháme a stáčíme do lahví...Má vynikající chuť..
Užívá se (jak říká moje babička) 1 "stopečka"- každý den..,nejlépe večer...

Zpět nahoru

Cibulový lék na kašel

2-3 větší žluté cibulky / množstvo si upravte podle potřeby/, třtinový křišťálový hnědý cukr / může byt i klasický krystal/

Cibulky neloupeme a rozkrojíme je na polovice - v každé vydlabeme střed, tak aby nám ostali pevné jakoby mističky / třeba dat pozor, aby jsme je nevydlabali moc, protože by se předíravěly/. Do každé mističky nasypeme do plna cukr a necháme do rána stát na teplém místě - vytvoří se nám sirup který po lžičkách dáváme kašlajícímu dítěti - je to chutné, sladké, děti to bez problémů polknou a hlavně to úžasně pomáhá. Můj syn trpěl záchvaty dusivého kašle a toto ho úplně vyléčilo.


Na bolest v krku

cibule,cukr krystal

cibuli oloupat a nakrájet na cca 0,5 cm kolečka,každé obalit v cukru,dát do misky a nechat nejméně přes noc ležet,,cibule pustí do cukru šťávu plnou léčivých látek.Dokonce to ani nechutná patvorově.


Bolesti hlavy nervového původu

40g majoránky,levandule a po 30g máty,meduňky a po 20g heřmánku.3/4 litru vroucí vody

3 polévkové lžíce této směsi spaříme 3/4litrem vroucí vody,necháme ustát 30 minut,pak scedíme a přidáme 1 PL medu.Pijeme 5 krát denně po 150 ml.

Zpět nahoru

Zánětlivá oční onemocnění

1-4 čajové lžičky květu měsíčku lékařského,200 ml vroucí vody

1-4 ČL květu spařit 200ml vroucí vody,po ustátí scedit a proplachovat oko kapátkem vícekrát denně.Koncentraci výluhu zvyšovat po týdnu.Začátek efektu u chronických případů za 2-3 týdny,v terapii však pokračovat.Vhodná je současná aplikace 100mg vitamínu E a 200 až 300 mg vitamínu C denně.


Klášterní sirup - z květu černého bezu

5 litrů kvalitní pitné vody,100g kyseliny citrónové,80 čerstvých květů,2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru

5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citrónové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.

Zpět nahoru

Česneková medicína

350 g česneku , 200 g čistého 96% lihu

Tento staročínský recept byl objeven komisí UNESCO-OSN roku 1972 v Tibetu na hliněných deskách.Byl přeložen snad do všech jazyků.
Zbavuje organismus tuků a vápenatých usazenin,zlepšuje látkovou výměnu v těle,čímž se zejména krevní cévy stávají elastičtější.
Předchází hypertenzi,infarktu,stenokardii,skleróze.Mizí po něm otoky,bolesti hlavy,hučení v uších.Osvěžuje zrak.
Přesným dodržováním postupu dochází i k celkovému omlazení organizmu.
Doporučuje se však opakování této kůry ne dříve než za pět let!!!

Příprava léku :
350 g česneku oloupeme a jemně utřeme.Uložíme ve skleněné nebo hliněné nádobě a zalijeme 200 g čistého 96% lihu.
Pak nádobu pevně uzavřeme a uložíme na 10 dnů na temném a chladném místě.Po uplynutí této doby hmotu přecedíme a přepasírujeme přes plátýnko.
Asi za 3 dny můžeme začít s užíváním po kapkách v 0,5 dl mléka.

Dávkování: (kapky = k)

den

ráno

poledne

večer

den

ráno

poledne

večer

1

1k

2k

3k

7

12k

11k

10k

2

4k

5k

6k

8

9k

8k

7k

3

7k

8k

9k

9

6k

5k

4k

4

10k

11k

12k

10

3k

2k

1k

5

13k

14k

15k

11

15k

15k

15k

6

15k

14k

13k

12

25k

25k

25k


A dále pokračujeme v užívání po 25 kapkách do úplného spotřebování.

Majoránka na kašel

Majoránka, voda, med

Necháte zavařit vodu a zalijete 1-2 polévkové lžíce majoránky (tu do bramboráků ;-)
Necháte 10 minut vyluhovat. Pije se teplé, pro lepší chuť je dobré dosladit medem, nechutná to valně a děti by se ošklíbaly. Pomáhá vykašlávat a zabírá to 100%.

Zpět nahoru

Krakonošovy kapky - na nachlazení

Velký panák griotky,velký panák rumu,vodu,cukr,citron

Do sklenice o obsahu 2 dcl nalijeme oba panáky,zalijeme horkou vodou (nesmí se vařit),podle chuti přidáme cukr a citron. Je to strašně moc dobrý a dá se to pít i bez vody. Spolehlivě zabírá na nachlazení.


Zpět nahoru

Přidáno: 21.10.2007

10 dobrých rad pro sklerotiky (Třetí díl)

Svíčky nekapou a také pomaleji hoří, když je asi na hodinu před použitím ponoříme do studené osolené vody nebo je vložíme do mrazničky.
Do zdi zatlučete hřebík rychleji,když ho před tím potřete voskem nebo namočíte do tekutého mýdla,vyzkoušejte,budete překvapeni jak to funguje.
Zaschlou barvu na rukou odstraníme snadno obyčejným stolním olejem.
Když odejde návštěva, po které zůstane v místnosti kouř z cigaret, zapálíme jeden nebo dva bobkové listy, zápach zmizí.
Bílé krajkové ubrusy budou jako nové, když do posledního máchání v pračce přidáme dvě lžíce bramborové moučky.
Nejlepší bělení prádla je skořápkami od vajec. Bílé skořápky rozdrtíme, vložíme do dobře zašitého sáčku z bavlny a přidáme spolu s práškem a prádlem do pračky k vyvaření.
Barevné záclony při praní nevyblednou, namočíme-li je před praním do osolené vody.
Bolí vás po oslavách hlava---uvařte si silnou kávu přidejte šťávu z půlky citronu,to vás osvěží a zažene bolest hlavy.
Nejlepší na kocovinu ---čistá rajčatová šťáva s pepřem a soli ta dodá draslík,hořčík,zklidní žaludek.
Zápachu cibule na rukou se zbavíte,když si ruce umyjete zubní pastou.

Zpět nahoru

Přidáno: 13.09.2007

10+1 dobrých rad pro sklerotiky (Druhý díl)

Sliz na praní
1 mýdlo s Jelenem (nebo Kamzík) nastrouhat - rozpustit v 1/2 l vařící vody,přidat 1/4 kg sody bicarbony(krystalické) toto vše nalít do 10 litrového kyblíka a dolít vodou. Řádně promíchat. Na druhý den se udělá v kyblíku krásný sliz, který dávkujeme do pračky stejně, jako běžný prací prášek, možná trochu méně. Můj zlepšovák je, že vždy asi uprostřed praní pračku zastavím na 2 hod. a pak opět pustím. Tak soda i mýdlo mohou krásně\"pracovat\". Můžete zkusit dávku z poloviny. Funguje to. Asi se vracíme do dob našich prababiček.
Připálené mléko
Pokud připálíte mléko v hliníkovém hrnci, stačí v něm povařit cibuli, Připálené mléko vystoupí na hladinu v podobě pěny.
Smažení
Zápachu po smažení jídel se zbavíte, když na dno rozpálené nádoby nasypete trochu mleté zrnkové kávy.
Pachy v lednici
Pachy v lednici mimo jiné odstraní i prášek do pečiva nasypaný na malý talířek, který umístěme do spodní části lednice. Měnit každých 14 dní.
Fígl na petrželku
Petrželovou nať před krájením chvíli podržte nad tekoucí horkou vodou nebo ji do horké vody ponořte. Lze ji pak lépe nasekat a je chuťově jemnější.
Solnička a pepřenka
Solnička a pepřenka se vám nebudou ucpávat, když do solničky vložíte několik zrnek rýže a do pepře zrnko hrachu.
Žampiony
Vydrží čerstvé několik dnů, když je očistíte, opláchněte ve studené vodě, obalíte v hladké mouce a pokapete citronovou šťávou. PaK je vložte do nádoby s dírkami a víčkem a uložte do spodní části ledničky nebo do spíže.
Místo váhy postačí lžíce
Pokud nemáte po ruce váhu, stačí vám kávová či polévková lžíce, kterými můžete odměřit potřebné množství surovin.
( KL = kávová lžička – PL = polévková lžice)

  mléko KL = 5 ml PL = 20 ml
  olej KL = 8 ml PL = 25 ml
  kečup KL = 8 ml PL = 20 ml
  máslo KL = 8 g PL = 25 g
  mouka KL = 6 g PL = 22 g
  cukr KL = 5 g PL = 20 g
  sůl KL = 5 g PL = 20 g
  ocet KL = 5 g PL = 15 ml


Vášnivá marmeláda
Ostružinová marmeláda obsahuje vysoké množství velice silných antioxydantů, které mají blahodárný vliv na mužskou erekci. Pravé divy prý již dokáže chleba namazaný máslem a touto tmavou marmeládou.
Hladký povrch dortu
Pečete-li dort, obkreslete si nejprve dno formy na pečicí papír. Kolo vystřihněte a vložte ho dovnitř. Zbývá vám už jen vymastit pouze boky formy. Výsledkem bude neporušený povrch dortu po upečení.
(+1) Odpeckování ovoce
Ovoce s jádřincem před vypeckováním vložte na chvíli do mrazničky, pecky se pak lépe oddělují od dužiny.



Zpět nahoru

Přidáno: 04.09.2007

10+1 dobrých rad pro sklerotiky (první díl)

Hořčice vám vydrží
Pokud vám ve spíži či lednici stojí déle hořčice, posypte její povrch trochou soli, aby zbytečně nevysychala. Sůl chuť hořčice nijak neovlivní.
Lepší puding
Než dáte uvařený puding vychladnout, přikryjte ho průhlednou folii. Na povrchu se tak nevytvoří tvrdý „škraloup“.
Vosí bodnutí
Otoky po vosím nebo včelím bodnutí se zmenší, když postižené místo potřeme listy petržele nebo rozkrojenou cibuli.
Kolínská voda
Kolínskou vodu můžeme taky použít k čistění skvrn od pryskyřice (smůla), nikotinu na rukou a od propisovacích tužek.
Čokoláda
Čerstvé skvrny od čokolády (a také od kakaa) proplachujte čistou vodou bez pracího přípravku. Starší skvrny změkčete glycerinem a přeperte v saponátové lázni a dobře vymáchejte.
Drobenka na koláče
Do drobenky na ovocné koláče dejte dětskou krupičku, bude křehčí. Drobenka také lépe chutná, když do ní přidáte trochu vanilkového pudingu nebo hrst kokosu.
Svěží brokolice
Svěží zelené barvy vařené brokolice docílíte tak, že do vody v níž ji vaříte, přidáte trošku prášku do pečiva.
Zářivě bílá poleva
Chcete mít na zákusku sněhovou bílou polevu? Pak cukr nemíchejte s vodou, ale s mlékem. Poleva bude jako právě padlý sníh!
Proti zápachu z cigaret
Do zakouřené místnosti po hostech položte molitanovou houbu namočenou v octě a do rána nebude po zápachu z cigaretového dýmu v místnosti ani stopa.
Mouchy
Mouchy nemají rády citrusovou vůní, proto doma používejte aromalampy s citrusovými esenciálními oleji nebo kůru s citrusů rozmístěte po bytě. (+1)
Mravenc i
Cestičku, kterou mravenci chodí, posypte jedlou sodou, chilli nebo boraxem.


Lumírův Novoroční hever (zvedák) …možno použít i pro jiné bujaré dny

1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny)
1 skleněná třílitrová láhev
1,5 l vody
0,5 l octu 8%
0,5 kg. cibule
20 špekáčků (což je něco přes kilo)
3 - 4 balíčky tvarůžek
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžíce moučkového cukru (nebo 2 – 4 pecičky umělého sladidla)
1 – 2 feferonky (pro dospělé)

Svaříme vodu s octem, vsypeme celý obsah Deka, přidáme cukr,koření, feferonky a povaříme 4 minuty. Cibuli nakrájíme na tenké kolečka a přelijeme na cedníku vroucím nálevem. Špekáčky oloupeme a překrojíme podélně. Do sklenice ukládáme střídavě spařenou cibuli, špekáčky a tvarůžky. Poslední vrstvou je cibule. Tento obsah zalijeme vlažným nálevem. Je vhodné poslední vrstvu cibule zatížit víčkem z kelímku. „HEVER“ zraje 14 dnů.

Příloha – tmavý chléb, pečivo, (výhradně pro dospělé na zapití pivo Radegast Premium ze sedmého schodu).

Své nápady posílejte na lumirs@mybox.cz


Zpět nahoru